home

Stel uw vraag

Staat uw vraag niet bij de onderstaande 'veelgestelde vragen'? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met Spataderkliniek Friesland, of stel uw vraag via het contactformulier.

 • Veelgestelde vragen

 • 01 Wat zijn spataderen?
  Onder spataderen wordt verstaan: iedere abnormale verwijding van een ader. Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauwpaars door de huid schijnen. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten die als knobbels zichtbaar zijn. Spataders zitten meestal in de benen.
 • 02 Hoe zien spataderen eruit?
  Duidelijk zichtbare blauwe, verdikte of voelbare verlopende aderen.
  Spataderen kunnen ook dieper in het been liggen, waardoor ze door het oog niet waarneembaar zijn.
 • 03 Wat zijn de klachten bij spataderen?
  Voorkomende klachten bij spataders zijn: een vermoeid, loom en zwaar gevoel in de benen, jeuk, kuitkrampen (nachtelijke) of opgezette enkels. Al deze klachten ontstaan door stuwing. Echte pijn is zeldzaam (tenzij de spatader ontstoken is). Soms zijn er geen klachten, maar wordt de aanwezigheid van spataderen als lelijk of storend ervaren. Ook het tegenovergestelde komt voor: de klachten zijn er wel, maar er zijn geen zichtbare spataderen.
 • 04 Wie kan spataderen krijgen?
  Spataderen ontstaan eerder bij mensen met overgewicht of bij beroepen waarbij men de benen extra belast door veel staan, zitten of zwaar tillen. Door de zwaartekracht zakt het bloed naar de onderbenen en daar ontstaan als eerste spataderen. Maar het kan ook een erfelijke aanleg zijn. Een op de vier mensen heeft spataderen, vrouwen vaker dan mannen.
 • 05 Hoe kan ik spataderen voorkomen?
  Lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen en fietsen, is goed voor de bloedcirculatie. Voorkom overgewicht en probeer zonodig af te vallen.
  Mensen die aanleg hebben voor spataderen kunnen uit voorzorg elastische compressie kousen (steunkousen) dragen op momenten dat zij veel moeten staan of zitten.
 • 06 Zijn spataders erfelijk?
  Ja, spataderen zijn meestal erfelijk. Door aangeboren zwakte van de vaatwand van de aderen kunnen spataderen ontstaan.
 • 07 Heb ik tijdens de zwangerschap meer kans op spataders?
  Door de verandering van de hormoonhuishouding en de druk van de groeiende baarmoeder tijdens de zwangerschap, waardoor de terugstroom van bloed vanuit de benen naar het hart beperkter is, ontstaan spataderen sneller.
 • 08 Waar kan ik spataderen laten behandelen?
  In de meeste ziekenhuizen zijn specialisten die spataderbehandelingen uitvoeren. In het MCL wordt speciaal aandacht geschonken aan de behandeling van spataderen in een multidisciplinair behandelteam. In het team wordt door dermatologen en chirurgen samen met u een behandelplan opgesteld.
 • 09 Moet ik spataderen laten behandelen?
  Onbehandelde spataderen kunnen, met name als zeer uitgebreide afwijkingen aanwezig zijn, aanleiding geven tot pijnlijke onderbenen en na jaren slecht genezende wonden veroorzaken. Daarnaast is er een kleine kans op oppervlakkige trombose en bloeding na openstoten van een spatader. Het is daarom verstandig de spataderen na te laten kijken.
 • 10 Moet ik mijn benen voor de behandeling scheren?
  Dit wordt mede bepaald of de bloedvaten op uw been afgetekend moeten worden. De specialist zal u hierover informeren. Is aftekenen niet nodig dan is in de 1-2 dagen voorafgaand aan de behandeling zelfs af te raden, aangezien de kans bestaat dat er kleine wondjes met kans op bacteriegroei ontstaan.
 • 11 Moet ik voor de behandeling nuchter komen?
  Niet als u onder plaatselijke verdoving wordt geholpen. U kunt normaal eten en drinken voorafgaande aan de operatie. Gebeurd de behandeling met behulp van een ruggenprik of onder algehele narcose moet u nuchter komen.
 • 12 Wat voor kleding moet ik voor de behandeling meenemen?
  Neem ruim zittende kleding (bijvoorbeeld een joggingbroek) en schoenen mee en een T-shirt als operatiekleding.
 • 13 Moet ik voor de operatie stoppen medicijnen te gebruiken?
  Nee, in principe kunt u alle medicijnen gewoon blijven doorgebruiken, behalve bloedverdunnende middelen. Uw arts zal bij het eerste gesprek vragen welke medicijnen u gebruikt en zonodig met uw huisarts of specialist overleggen of de medicatie tijdelijk gestopt kan worden.
 • 14 Moet ik stoppen bloedverdunners te gebruiken?
  Wanneer u onder behandeling bent bij de trombosedienst of bloedverdunners zoals Ascal gebruikt dient u dit van tevoren te melden bij uw behandelend arts. In overleg met uw huisarts of de specialist die de bloedverdunners heeft voorgeschreven kan dan tijdelijk gestopt worden met deze medicijnen in verband met de operatie.
 • 15 Hoe vindt de verdoving plaats?
  Laserbehandeling, VNUS en flebectomie (Müller) worden verricht onder plaatselijke verdoving. Dat wil zeggen, alleen de huid en onder de huid wordt verdoofd door injecties. Dit betekent dat u na de ingreep meteen weer kunt staan en lopen. Bij algehele narcose of ruggenprik  zoals bij strippingoperatie is dat de eerste uren na de operatie niet mogelijk).
 • 16 Wanneer is de verdoving uitgewerkt?
  De verdoving is na enkele uren uitgewerkt, het gevoel in het been komt dan geleidelijk aan weer terug. Als u pijn heeft (meestal alleen de eerste dag) zijn twee tabletten Paracetamol (van 500 mg) of Arthrotec (3 x 75 mg) vaak al voldoende.
 • 17 Is het strippen een pijnlijke behandeling?
  Nee, van de ingreep zelf voelt u niets omdat u een verdoving (algehele narcose of ruggerpik) ondergaat. Echter zodra de verdoving is uitgewerkt, kunnen met name de bloeduitstortingen die zijn opgetreden pijnlijk zijn. U mag daarvoor eenvoudige pijnstillers, zoals paracetamol, gebruiken. De pijn wordt geleidelijk minder, maar kan 2-4 weken aanhouden.
 • 18 Wanneer kan ik weer aan het werk?
  Voor alle behandelingen, met uitzondering van het strippen, geldt dat u vrijwel onmiddellijk weer aan het werk kunt. Het is het beste als u probeert om zoveel mogelijk het gewone leefpatroon te volgen. De elastische kous kan uw bewegingsmogelijkheden enigszins beperken. Voor het strippen geldt een langere termijn om weer aan het werk te gaan. Zwaar werk mag u pas na twee weken weer doen; echter administratieve werkzaamheden kunt u alweer na 5-7 dagen doen.
 • 19 Mag ik bewegen na de behandeling?
  Lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen (niet met de elastische kous) en fietsen, is goed voor de bloedcirculatie. Lang staan en stilzitten, maar ook springen (aerobics, balsporten) kunnen beter vermeden worden. Veel lopen is goed en dat mag al zo snel mogelijk na de behandeling. Leg het been, waar mogelijk, hoog (dat wil zeggen dat u de voeten hoger legt dan de heup). Zodra u geen pijn meer heeft in de benen mag u weer gaan sporten. Meestal duurt dat 2-6 weken.
 • 20 Mag ik na de behandeling in de zon?
  Felle zon (en ook de zonnebank!) gedurende 2 weken voor en 4 weken na de behandeling op de behandelplaatsen kunt u beter vermijden. Er bestaat dan een verhoogde kans op verkleuringen van de huid in het behandelde gebied. Gebruik steeds een goede zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 20 of hoger.
 • 21 Kan ik op vakantie?
  Het is mogelijk op vakantie te gaan. Zeker als u van plan bent een lange reis met vliegtuig, trein of bus te maken, kunt u het beste een elastische kous dragen.
 • 22 Wat kan ik doen bij jeuk?
  Bij jeuk door uitdroging van de huid kunt u een neutrale zalf gebruiken. Geadviseerd wordt om de zalf 's nachts aan te brengen op het moment dat u de kous alleen nog maar overdag hoeft te dragen. Dit vanwege de kans op aantasting van het elastiek van de kous door het vet in de zalf.
 • 23 Als ik bruine pigmentvlekken krijg, kunnen deze dan nog worden weggehaald?
  Na de behandeling, strippen, laseren, scleroseren, kunnen bruine vlekken ontstaan welke in de loop van de tijd verdwijnen.
 • 24 Mag ik mijn benen insmeren met bodylotion op de dag van behandeling?
  U kunt beter geen crèmes gebruiken op de dag voor de behandeling. Bij gebruik van crème is het mogelijk dat de pleisters minder goed hechten. Daarnaast tast het vet in de meeste crèmes het elastiek van de elastische kous aan waardoor deze eerder slijt.
 • 25 Moet ik ook steunkousen aan?
  Aansluitend aan de operatie of inspuitingen in de spataderen krijgt u steunkousen voor minimaal een week en langer. De behandelend arts zal u vertellen afhankelijk van de ingreep welke kousen u moet dragen en hoelang.
 • 26 Is het moeilijk om de elastische kous aan te trekken?
  De elastische kous is een strakke kous waardoor het soms moeite kost om de kous goed aan te trekken. Na de behandeling geeft de verpleegkundige u een aantal tips over de wijze waarop de elastische kousen het meest gemakkelijk aangetrokken kunnen worden.
 • 27 Mag de elastische kous na operatie uit tijdens het douchen?
  Meestal kunt u na twee dagen wel weer even zonder kousen onder de douche. Na het douchen wordt geadviseerd om zo snel mogelijk de kousen weer aan te doen. Wel is het raadzaam de kousen aan te doen als uw benen droog zijn. Dit gaat veel gemakkelijker. Eventueel kunt u met een föhn uw benen drogen.
 • 28 Moet de kous dag en nacht worden gedragen?
  Aansluitend aan de operatie of inspuitingen in de spataderen krijgt u steunkousen voor minimaal een week en langer. Tijdens het consult zal de arts met u bespreken hoe lang en wanneer u de elastische kousen moet gaan dragen • 29 Slijten de kousen?
  Kousen slijten het sterkst door onvoldoende wassen, wassen met een verkeerd wasmiddel of door het gebruik van olie, zalf of crème. Tegengaan van slijtage is onmogelijk: door langdurige inwerking van transpiratievocht, huidvet en chemische stoffen (agressieve wasmiddelen) worden de draden in uw elastische kous aangetast. De ernst van de slijtage is wel te beperken door de kousen na iedere dag dragen te wassen met een geschikt (hand)wasmiddel. Rol de kousen goed droog in een handdoek en laat ze liggend drogen. Gebruik geen warmtebron zoals zon, wasdroger of verwarming voor het drogen van de kousen.
 • 30 Waarom moet ik kiezen voor behandeling in het MCL?
  Spataderkliniek Friesland biedt een uniek totaalconcept. Het uitgebreide vooronderzoek en de consulten vinden op een dag plaats, na afloop ontvangt u direct een persoonlijk behandelplan. Spataderkliniek Friesland is één van de ziekenhuizen die het 'vaatkeurmerk' heeft gekregen van de Vereniging van Vaatpatiënten.

Klik hier of u in aanmerking komt voor een spataderbehandeling.

Klik hier om een afspraak te maken.


Bereikbaarheid

Tel:058 - 286 12 20

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden