home

Spataderen laseren (EVLT)

De endoveneuze lasertherapie (EVLT) is een belangrijke vooruitgang voor het behandelen van spataderen en kan worden beschouwd als een perfect alternatief voor het traditionele strippen. Het is hiermee mogelijk om de hele ader te verwijderen zonder de lies te openen (om de ader uit het been te trekken). De behandeling is bedoeld voor grote spataderen.  

Echografie

Met behulp van een echografie wordt de te verwijderen ader op het been afgetekend. Via een klein sneetje, meestal ter hoogte van de knie, wordt een glasvezeldraad in het bloedvat aangebracht. Met behulp van laserenergie wordt het bloedvat dan dichtgeschroeid. Dit heeft geen gevolgen voor de doorbloeding in de benen.   

Alternatief voor strippen

Nu de zieke ader afgesloten is, zal het bloed de weg via het dieper gelegen of goed functionerende oppervlakkige aderstelsel nemen, richting het hart. De restanten van het dichtgemaakte bloedvat worden door het lichaam afgebroken en opgeruimd. De ingreep vindt plaats in dagopname  waarbij u twee uur na de operatie naar huis kunt.  

DSC_0014.JPG
Spataderbehandeling 

Verdoving

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving, wat een mindere belasting voor de patiënt betekent. De behandeling is meestal vrijwel pijnloos. Alleen het aanbrengen van de lokale verdoving (ook beschermend voor omringend weefsel) kan soms als licht pijnlijk worden ervaren. 

Resultaat

Na een paar weken is het resultaat zichtbaar. Mochten er nog kleine resterende spataderen op andere plekken zichtbaar zijn, dan kunt u met de arts overleggen welke behandeling (scleroseren en flebectomie) geschikt is om deze te verwijderen. Een groot voordeel van deze snelle ingreep is dat er meestal geen littekens veroorzaakt worden.

apparatuur instellen las
Instellen van laserapparatuur 

Een week kousen

Onmiddellijk na de ingreep draagt u gedurende een week elastische kousen. Na de operatie kan men het beste niet stilzitten met de benen naar beneden. Twee uur na de laserbehandeling mag u naar huis. Belangrijk is om bij het naar huis gaan een begeleider te hebben. Het is aan te raden om op tijd pijnstillers te nemen, mocht dit nodig blijken.  

Kleine wond

Sommige mensen voelen na de behandeling tintelingen in het behandelde been. De tintelingen trekken geleidelijk weg. Omdat er sprake is van een klein wondoppervlak is de kans op een complicatie gering. Algemene complicaties die na elke operatie kunnen voorkomen zijn bloedingen, infecties, gevoelloosheid, een slechte wondgenezing en een allergische reactie. Bij zowel spataderbehandelingen als elke andere chirurgische ingreep is er kans op trombose. Specifieke problemen die bij endoveneuze lasertherapie kunnen optreden is het weglaseren van een gezonde ader en het optreden van huidbeschadiging door de verhitting in het bloedvat. Deze laatste problemen worden tot een minimum beperkt door een adequaat vooronderzoek.


Klik hier of u in aanmerking komt voor een spataderbehandeling.

Klik hier om een afspraak te maken.


Bereikbaarheid

Tel:058 - 286 12 20

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden